| Autor |
Wiadomość |
kanuj
|
Wysłany:
07 Lis 2012 07:02 pm |
  |
|
|
 |
ks-rider
|
Wysłany:
07 Lis 2012 07:18 pm |
  |
|
|
 |
Ury
|
Wysłany:
08 Lis 2012 04:48 pm |
  |
ks-rider, bo ja się nie znam, dlaczego SHARP i testy są z dupy? |
_________________ Pozdrawiam, Ury
Żółty 1200 GSA |
|
|
 |
mony
|
Wysłany:
08 Lis 2012 06:08 pm |
  |
ni mo beemdablju ! |
_________________ mony |
|
|
 |
Kotek

|
Wysłany:
08 Lis 2012 07:55 pm |
  |
| mony napisał: |
| ni mo beemdablju ! |
jest, System 5 |
_________________ BMW R1100GS
Junak M10 |
|
|
 |
kapec
|
Wysłany:
08 Lis 2012 08:54 pm |
  |
A szuberta c3 nima. Jakis stary ten test. |
|
|
|
 |
ks-rider
|
Wysłany:
08 Lis 2012 08:59 pm |
  |
| Ury napisał: |
| ks-rider, bo ja się nie znam, dlaczego SHARP i testy są z dupy? |
Bo helmy nalepszych producentow ktore w Niemczech obciely najlepiej u angoli obciely najgorzej i odwrotnie.
A helmy BMW to mam gleboko, mimo, ze produkuje je Schuberth.
 |
_________________ http://www.youtube.com/user/Koch1210?feature=mhee
http://picasaweb.google.com/ksrider/
Ostatnio zmieniony przez ks-rider dnia 09 Lis 2012 09:10 am, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
 |
MlodyGS
|
Wysłany:
08 Lis 2012 11:56 pm |
  |
| ks-rider napisał: |
A helmy BM to mam gleboko, mimo, ze produkuje je Schuberth.
 |
no to duze masz to gleboko ze Ci sie tam hełmy mieszcza...
oj wspolczuje, wspolczuje  |
_________________ DZIADEK PRZEŻYŁ RUSKA, JA PRZEŻYJE TUSKA !
--------------
R1150GSA - Czarny Skurwiel 2003
42WLA - kwiecien 1943
a poza tym za dużo innych i sie nie mieszcza  |
|
|
 |
ATnet
|
Wysłany:
09 Lis 2012 05:50 pm |
  |
SHARP jest jedynym wiarygodnym testem działania kasku w trakcie wypadku. Testy niemieckie biorą pod uwagę z czego jest pasek jaki kolor ma wyściółka czy pasek jest taki a nie inny, itp. To ze kask z pięcioma gwiazdkami Sharp nie jest super wygodny czy cichy lub aerodynamiczny to inny problem. I zwróćcie uwagę ze mimo to ze kaski Schubertha są drogie wygodne to bardzo słabo wypadają w testach SHARP. Wiec raczej bym nie szukał problemu w tym ze testy są nie takie tylko w tym ze czołowi producenci atakują nas papką marketingową i wierzymy w że jak coś jest markowe i drogie to jest super. Następny kask na pewno kupie sugerując się SHARP'em. Shoei, Nolan BMW wypada super. Co do kasków BMW to od przyszłego roku mają być produkowane już gdzie indziej co może pozytywnie wpłynie. Schuberth robił je jak z łaski dla BMW, bardzo słabo się przykładając. |
_________________ Adam Turlej
R1200GS ADV stara milosc nigdy nie rdzewieje
zolta suka DRZ400E
Santa Cruz Tallboy Carbon XTR - nowa zajawka
wogole dwa koła są "The Best" - zadna fura tak nie bawi jak byle hulajnoga |
|
|
 |
BE..RLINczyk
|
Wysłany:
11 Lis 2012 03:29 pm |
  |
czytam te opowiesci z lekkim niesmakiem,bo sugeruja ,za przeproszeniem,jakie to ch.j..we kaski robi Schubert a nikt nie bierze z szanownych ...malkontentow pod uwage faktu,ze cala,biedna i nie majaca pojecia o tym forum gromada F1 uzywa wlasnie tych helmow.
Tylko Mleczko mi pozostaje jako "otarcie lez"!
ps.jezdze w Schubercie i tak to zostanie! |
|
|
|
 |
ATnet
|
Wysłany:
11 Lis 2012 03:58 pm |
  |
Schuberth moze i robi moze dobre kaski do F1 moze nawet budowlane, co nie oznacza ze kaski motocyklowe są super bezpieczne. Ja używam obecnie 2 szt S1Pro i uważam ze kask jest OK, ale jaj nie urywa. Niestety muszę przyznać ze SHOEI jest lepiej wykonany, ma lepiej wykonany system zapinania, i dużo lepszą szybę. Szyba w S1Pro jest taka jakby lekko soczewkowata. Drugi problem to ze jak jest zimno czuję ze mimo zamkniętych wlotów w środku wieje zimnem. Ostrzę żeby na nowego GT Air, ale się zobaczy. |
_________________ Adam Turlej
R1200GS ADV stara milosc nigdy nie rdzewieje
zolta suka DRZ400E
Santa Cruz Tallboy Carbon XTR - nowa zajawka
wogole dwa koła są "The Best" - zadna fura tak nie bawi jak byle hulajnoga |
|
|
 |
ks-rider
|
Wysłany:
11 Lis 2012 07:44 pm |
  |
| ATnet napisał: |
1. SHARP jest jedynym wiarygodnym testem działania kasku w trakcie wypadku.
2. Testy niemieckie biorą pod uwagę z czego jest pasek jaki kolor ma wyściółka czy pasek jest taki a nie inny, itp.
3. kask z pięcioma gwiazdkami Sharp nie jest super wygodny czy cichy lub aerodynamiczny to inny problem. I zwróćcie uwagę ze mimo to ze kaski Schubertha są drogie wygodne to bardzo słabo wypadają w testach SHARP.
4. Wiec raczej bym nie szukał problemu w tym ze testy są nie takie tylko w tym ze czołowi producenci atakują nas papką marketingową i wierzymy w że jak coś jest markowe i drogie to jest super.
5. Następny kask na pewno kupie sugerując się SHARP'em. Shoei, Nolan BMW wypada super.
|
1. Sorry kolego, ale mam na ten temat nieco inne zdanie
2. Zalezy kto testowal i co bral pod uwage. W Niemczech Motorrad a konkretnie Motorpresse Stuttgart zleca test niezaleznemu labolatorium ktore testuje helmy na dwa czy nawet trzy rodzaje uderzen. Nie doczytalem sie na ile sposobow a co wazniejsze JAK testuje SHARP. Ostatnio kumpel zostal skasowany w Rostock'u. Znajomy rzeczoznawca ( inzynier ) pytal go pozniej ( wczesniej widzac helm ) jak z jego glowa i nie wierzyl, ze nie doznal zadnych obrazen, notabene, wlasnie helm Shuberth'a. Wiec chyba nie tak dokonca z tym Twoim przekonaniem i wiadomosciami.
3. I wlasnie dlatego pytam sie dlaczego w jakichs testach te helmy wypadaja super a w innych juz nie, zwlaszcza, ze te inne ( SHARP ) nie podaja w jaki sposob testuja. Osobiscie interesuje mnie aby helm byl bezpieczny biore tez pod uwage do jakich celow bede go uzywal – dzidowanie po autostradzie czy tez na 10 – cio dniowy wypad w Alpy bo niestety przeznaczenie tez sie bardzo liczy a malo kto biezre to pod uwage czy helm jest sport czy turer.
4. Widzisz, Ty wychodzisz z zalozenia, ze sugeruja producenci a ja wiem, ze robi to wydawnictwo ktore chce to sprawdzic aby motocyklisci byli bezpieczni bez zadnych teori spiskowych. Sam notabene nie wierze w to co pisze producent, naomiast wierze w to co podaje prasa fachowa, zwlaszcza, ze w innych dziedzinach ich testow nigdy sie na nich nie zawiodlem, wrecz odwrotnie, w dodatku pokrywaja sie one z moimi testami i odczuciami.
5. Bo w przypadku tych helmow ktore wymieniles generalnie sa dobre i np. tych firm bym sie nie czepial, moze z wyjatkiem BMW.
| BE..RLINczyk napisał: |
czytam te opowiesci z lekkim niesmakiem,bo sugeruja ,za przeproszeniem,jakie to ch.j..we kaski robi Schubert a nikt nie bierze z szanownych ...malkontentow pod uwage faktu,ze cala,biedna i nie majaca pojecia o tym forum gromada F1 uzywa wlasnie tych helmow.
|
Zgadzam sie z Toba, z malym ale, Helmy Formuly 1 to troche inna bajka, helm M. Schumachera wytrzymuje strzal zbroni palnej, a jago cana wacha sie miedzy 10 000 a 12 000 €. Wiec troche inna bajka.
Niestety nikt nie wspomnial tez o service helmow. Schuberth ma bardziej niz rewelacyjny a za to rowniez sie placi. W tym roku na stoisku Shuberth'a zlozylem podziekowania na rece pani Wilczynskiej ktora jest kierownikiem dzielu service. ( po polsku nie mowi ).
| ATnet napisał: |
Drugi problem to ze jak jest zimno czuję ze mimo zamkniętych wlotów w środku wieje zimnem.
|
To samo mam w AGV – i jakos z tym zyje, helm ma zalety, ze ma mala skorupe i idealnie nadaje sie na autostrade i gorace dni – w chlodne to minusy a w gorace to plusy
 |
_________________ http://www.youtube.com/user/Koch1210?feature=mhee
http://picasaweb.google.com/ksrider/ |
|
|
 |
Wally
|
Wysłany:
11 Lis 2012 07:56 pm |
  |
|
|
 |
latający dywan
|
Wysłany:
11 Lis 2012 08:05 pm |
  |
Na płocie było napisane "dupa" jak chciałem pogłaskać to mi drzazga w palec wlazła
Takie to to testo-rankingi  |
_________________ " Żywy człowiek z ponurą twarzą jest tak samo nienaturalny jak uśmiechnięty nieboszczyk" |
|
|
 |
kanuj
|
Wysłany:
27 Lis 2012 06:08 pm |
  |
pociągnę temat dalej.
patrząc na ten ranking to cena nie zawsze odzwierciedla bezpieczeństwo patrząc na wyniki tego testu (jeśli test jest rzetelny)
muszę wstrzymać się z kupnem motka ale chcę kupić kask motocykl planowy Gs.
do brzegu jaki kask do 1 tyś. i czy otwierana szczeka czy nie.
czekam na opinie doświadczonych motocyklistów
 |
|
|
|
 |
PiotrZ
|
Wysłany:
27 Lis 2012 06:24 pm |
  |
| ks-rider napisał: |
..... Nie doczytalem sie na ile sposobow a co wazniejsze JAK testuje SHARP. ... |
Proszę bardzo - oto metodologia testu:
http://sharp.direct.gov.uk/node/33
Oprócz tekstu w zakładkach " Why test?", " How do we test?", "Animatios" itp, jeśli klikniesz obrazek po prawej uruchomi się video ze sposobem pomiarów.
Piotr |
|
|
|
 |
Waldemar Pawlonka

|
Wysłany:
27 Lis 2012 06:36 pm |
  |
Do tysiąca złotych polecam Caberga. Konda i chyba w tysiącu też Justissimo.
Ostatnie pięć lat przejeździłem w Cabergu Rhyno i uważam go za bardzo dobry kask. Fakt nie najlepsza wentylacja czubka głowy i spory hałas ale wszystkie kaski szczękowe są dość głośne. Teraz zachciało mi się luksusu i kupiłem Shoeia Neoteca. I wielkie rozczarowanie Owszem trochę ciszej,lepsza wentylacja czubka głowy. I tylko tyle plusów.
Minusy - mimo założonego antyfoga paruje w temperaturach ok 6-8 stopni ( słaba wentylacja w okolicach nosa w Cabergu jest lepiej), wypinają się wkładki policzkowe i wkładka wokół szyi.Kiedy otwieram szybę potrafi wypiąć się mocowanie szyby. Kask trafił do reklamacji po 2 miesiącach od zakupu. Teraz wrócił i zobaczymy co dalej. Na pewno nie kupię kasku za 2 tys zł. Wolę 2 za tysiąc.
A testy Sharpa jeśli chodzi o bezpieczeństwo zostały potwierdzone nawet przez Motocykl (chodzi o opóźnienia jakie występują przy uderzeniu - eps w Shoeiu i w Schubercie jest po prostu zbyt twardy).
To tak jak z samochodami sprzed 50 lat. Nie było stref zgniotu, samochody z wypadku wychodziły cało ale pasażerowie nie bardzo... |
_________________ BMW Klub Polska Motocykle
karta członkowska nr 0110
R 1200 GS
Honda XBR 500 S
K 1200 GT |
|
|
 |
Wojtek_70

|
Wysłany:
27 Lis 2012 07:13 pm |
  |
Mam Rhyno w sumie fajny garnek...jeden minus, powyżej 25 st c gorąco w baniak. Dlatego na ciepłe dni posiadam także otwarty n43... |
|
|
|
 |
Waldemar Pawlonka

|
Wysłany:
27 Lis 2012 07:37 pm |
  |
Wojtek a kolor aby nie czarny
Ja mam Rhyno właśnie w takim kolorze.
Po wielu latach używania kasków w różnych kolorach wybrałem teraz biały  |
R 1200 GS
Honda XBR 500 S
K 1200 GT |
|
|
 |
Wally
|
Wysłany:
27 Lis 2012 08:01 pm |
  |
Wszystkie kaski są dobre,tylko nie każdy łeb się nadaje żeby je nosić.
Potrzebna wyściółka z rozumu w środku.  |
_________________ Nie ufam ludziom bez poczucia humoru. |
|
|
 |
Wojtek_70

|
Wysłany:
27 Lis 2012 08:16 pm |
  |
Waldek, czarny najszybszy ... dlatego n43 jest biały  |
|
|
|
 |
kanuj
|
Wysłany:
27 Lis 2012 08:21 pm |
  |
Wojtek_70 któregoś pięknego dnia musimy się na "piwo" umówić jak byś miał chwile.
Chyba nabędę Caberga konda teraz muszę zlokalizować sklep gdzie nabyć.
dzięki za podpowiedzi
 |
Ostatnio zmieniony przez kanuj dnia 27 Lis 2012 09:38 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
 |
Wojtek_70

|
Wysłany:
27 Lis 2012 08:26 pm |
  |
|
|
 |
Waldemar Pawlonka

|
Wysłany:
27 Lis 2012 09:18 pm |
  |
Kanuj Kanady to chyba nie znajdziesz
KONDA |
R 1200 GS
Honda XBR 500 S
K 1200 GT |
|
|
 |
kanuj
|
Wysłany:
27 Lis 2012 09:39 pm |
  |
poprawione  |
|
|
|
 |
Waldemar Pawlonka

|
Wysłany:
27 Lis 2012 09:39 pm |
  |
Kanuj zobacz tu
http://www.moto-akcesoria.pl/kaski-szczekowe,c,32_1100
Justissimo GT w super cenie.
Jest to kask w którym można zdemontować szczękę i masz jeta do miasta  |
R 1200 GS
Honda XBR 500 S
K 1200 GT |
|
|
 |
kanuj
|
Wysłany:
27 Lis 2012 09:49 pm |
  |
czacha dymi od tego...
ale Gt to ciekawa propozycja. |
|
|
|
 |
romek k
|
Wysłany:
28 Lis 2012 08:16 pm |
  |
Ja byłem bardzo niezadowolony z Justissimo. Nieakceptowalnie głośny. Według mnie. |
_________________ Romek'65 @ r1200gs'09 |
|
|
 |
Waldemar Pawlonka

|
Wysłany:
28 Lis 2012 10:36 pm |
  |
I w jakim jest cicho? |